paseges cert

Συνταγές με ρύζι

Πιλάφι τρίχρωμο

Υλικά:
ρύζι βρασμένο σε ζουμί από παντζάρια
ρύζι βρασμένο σε ζουμί από σπανάκι
ρύζι βρασμένο σκέτο
Υπολογίστε 1 ποτήρι από το καθένα μαγειρεμένο με λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Σε μια φόρμα μπορούμε να βάλουμε άσπρο, πράσινο και κόκκινο ρύζι και όταν τα ξεφορμάρουμε να έχουμε ένα τρίχρωμο. Το κόκκινο ρύζι γίνεται και με σάλτσα ντομάτας.

Ριζότο Καραβίδας

Υλικά:
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι σπανάκι ψιλοκομμένο
4 καραβίδες μέτριες
100 γρ. λευκό κρασί
50 γρ. ζωμό οστρακόδερμων
300 γρ. ρύζι
100 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. παρμεζάνα
150 γρ. νερό
15ml ελαιόλαδο
20ml χυμό λεμονιού
35 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο για να σοτάρουμε το ρύζι για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το νερό και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να πιεί το νερό του. Κατόπιν αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρούμε το ρύζι από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε ένα μεταλλικό σκεύος μέχρι να κρυώσει. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις γαρίδες και το σπανάκι. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. Κατόπιν βάζουμε νερό, ζωμό, κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά σε χαμηλή φωτιά. Τέλος προσθέτουμε τη παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά μέχρι λιώσει και να δέσει το ριζότο.

Πιλάφι με αρακά και τυρί

Υλικά:
300 γρ. ρύζι
300 γρ. αρακά
150 γρ. ανθότυρο
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
μαϊντανό
άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι- πιπέρι


Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι και τον αρακά χωριστά. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι του βούτυρο και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, και μετά το ανθότυρο, ώσπου να σχηματιστεί μία κρέμα. Ανακατεύουμε το ρύζι με τον αρακά, βάζουμε το τριμμένο τυρί και από πάνω τη ζεστή κρέμα. Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και άνηθο.

Ρύζι με λουκάνικα, μπέικον και κάρυ

Υλικά:
ρύζι για πιλάφι
λουκάνικα Φρανκφούρτης
φέτες μπέικον
ελαιόλαδο
αλάτι
κάρυ

Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι προσθέτοντας το αλάτι. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο σε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε το μπέικον, μαζί με τα λουκάνικα, που τα έχουμε ψιλοκόψει. Προσθέτουμε το ρύζι, το κάρυ και ανακατεύουμε. Σε 1-2 λεπτά κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Κεφτέδες με ρύζι

Υλικά:
2 φλιτζάνια ρύζι
1 μικρό πακέτο σάλτσα ντομάτας
λίγο μαϊντανό και δυόσμο
τυρί φέτα
σέλινο και κρεμμύδια(προαιρετικά)
γάλα
γαλέτα και αλεύρι(για πανάρισμα)
μοσχοκάρυδο
αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε το ρύζι να βράσει με νερό, μετά ρίχνουμε τη ντομάτα. Το ανακατεύουμε με το τυρί που έχουμε τρίψει και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα βάζουμε στο αλεύρι, στο γάλα, στο αλεύρι ξανά και στη γαλέτα και τα τηγανίζουμε.