paseges cert

Συνταγές με λάδι

Λαδοκούλουρα

Υλικά:
2 ποτήρια ελαιόλαδο
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι φρέσκο στυμμένο χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλυντζανάκι κονιάκ
σησάμι
περίπου 800 γρ. αλεύρι

Εκτέλεση:
Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη με το λάδι και τα ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό, τη σόδα, το κονιάκ, το μπέικιν και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στη λεκάνη.
Ρίχνουμε το αλεύρι και πλάθουμε τη ζύμη σε κουλουράκια. Απλώνουμε στο ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα, αν θέλουμε. Ρίχνουμε σησάμι στα κουλουράκια και το ψήνουμε στο αερόθερμο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.



Μπισκότα Νηστίσιμα

Υλικά:
150 γρ. ελαιόλαδο
25 γρ. φρέσκο χυμό από πορτοκάλι
75 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. λευκό ξηρό κρασί
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
400 γρ. αλεύρι
100 γρ. καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ή στο μίξερ ανακατεύουμε το λάδι, το χυμό και το κρασί. Ρίχνουμε την άχνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ διαμέτρου 5 εκ. κόβουμε δίσκους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά.




Παξιμαδάκια λαδιού

Υλικά:
4 φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
21/2  φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
11/2  φλιτζάνι κανέλα βρασμένη
11/2  φλιτζάνι ρακί ή κονιάκ
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
11/2  κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1/2 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλα
1-11/2  φλιτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
2 κιλά περίπου αλεύρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα υγρά υλικά εκτός το πορτοκαλόζουμο σε μια λεκάνη και ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα κανελογαρύφαλλα. Ανακατεύουμε να λιώσει λίγο η ζάχαρη και προσθέτουμε το πορτοκαλόζουμο μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία. Προσθέτουμε τα καρύδια και το αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν, λίγο λίγο έως ότου επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε ψωμάκια και τα χαράζουμε μέχρι κάτω χωρίς να τα χωρίσουμε. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα χωρίζουμε και τα ξαναστρώνουμε στο ταψί χωρίς να σκεπάζει το ένα το άλλο. Τα ξαναφουρνίζουμε κατά προτίμηση στον αέρα στους 160 βαθμούς, μέχρι να γίνουν παξιμαδάκια, και τα διατηρούμε σε κλειστά μπολ.