paseges cert

Συνταγές με Ελιές

Ελιές γλυκό του κουταλιού

Υλικά:

1 κιλό ελιές Καλαμών ή μαύρες ελιές χωρίς άλμη
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
4 κουταλιές της σούπας ασβέστη
λίγα φυλλαράκια βασιλικού
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις ελιές σε μια λεκάνη με νερό όλο το βράδυ. Σε μια άλλη λεκάνη διαλύουμε τον ασβέστη μέσα σε νερό και βάζουμε μέσα τις ελιές για 2-3 ώρες. Ξεπλένουμε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και τις ελιές και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι. Αφήνουμε καλά να κρυώσει και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια που κλείνουν καλά.



Πατέ ελιάς

Υλικά:
250 γρ. μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι
80 γρ. αντζούγιες
50 γρ. κάπαρη
χυμός λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μπράντι
200 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε σε ένα μπολ τις ελιές, τις αντζούγιες πλυμένες και ψιλοκομμένες, την κάπαρη και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού, το μπράντι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Διατηρούμε το πατέ σε κλειστό βάζο στο ψυγείο και το καταναλώνουμε πάνω σε ψωμί κατά προτίμηση ελαφρά φρυγανισμένο.