paseges cert

Τα τυριά της Ελλάδας

ΦΕΤΑ

Από τη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου και τον Οδυσσέα η Φέτα ,το πλέον διάσημο ελληνικό τυρί, εδώ και χιλιάδες χρόνια συνδέει την μεσογειακή κουζίνα με τον υπόλοιπο κόσμο. Η φέτα, όπως και όλα τα ελληνικά τυριά, η οποία από το 1996 έχει κατοχυρωθεί από την Ε.Ε ως προστατευόμενη  ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), ανήκει στα προϊόντα   εκείνα των οποίων η ποιότητα βελτιώνεται συνεχώς μέσα από έναν συνδυασμό παράδοσης και τεχνολογίας.

Σήμερα η "φέτα" παράγεται σε όλη σχεδόν τη χώρα  με κυριότερους παραγωγούς τόπους, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Μακεδονία   και εξάγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η πρώτη εξαγωγή της "φέτας" έχει καταγραφεί το 1904, γεγονός που την καθιστά ως το πλέον "δημοφιλές" ελληνικό προϊόν.

Η φέτα παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα, η από αιγοπρόβειο, υπό την προϋπόθεση ότι το  κατσικίσιο γάλα δεν θα ξεπερνά  το 30% του μίγματος. Έχει γεύση αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου τρεις μήνες.    Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι έχουμε δύο είδη  φέτας: την σκληρή και τη μαλακή. Διαφορές υπάρχουν και στη γεύση την οποία διαμορφώνουν, το αλάτι , η ποιότητα του γάλακτος και φυσικά η τέχνη των παρασκευαστών, των τυροκόμων . Ενώ, το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%. 

     Αν κανείς επιχειρήσει να αναζητήσει την προέλευση της φέτας  θα την βρει στην Αρχαία Ελλάδα και τις αναφορές του Όμηρου στην Οδύσσεια. Εκεί γίνεται αναφορά στον μύθο του κύκλωπα   Πολύφημου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον μύθο o Πολύφημος  ήταν ο πρώτος παρασκευαστής φέτας. Αυτός αφού άρμεγε τα πρόβατα έβαζε το γάλα μέσα σε προβιές και το μετέφερε στη σπηλιά του, όπου διαπίστωνε ότι αυτό έπηζε.

Μπορεί  η φέτα να είναι "το απόλυτο ελληνικό τυρί" , το όνομα "φέτα" είναι ιταλικής προέλευσης (fetta) και απαντάται  τον 17ο αιώνα. Πολύ πριν, κατά την περίοδο του Βυζαντίου, ονομαζόταν "πρόσφατος" .

 

Εκτός τη φέτας πολλά είναι τα είδη τυριών που παράγονται σε όλη τη χώρα  των  οποίων ο τρόπος παρασκευής διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. 

ΚΑΣΕΡΙ

 

To κασέρι είναι μετά την φέτα το πιο "δημοφιλές" έδεσμα. Παράγεται με την ιταλική μέθοδο Pasta Filata από 100% πρόβειο γάλα σε συνθήκες που επιτρέπουν μια "φυσιολογική ωρίμανση " η οποία διαρκή 3-4 μήνες. Πρόκειται για ημίσκληρη  από συμπαγή χωρίς τρύπες μάζα , χρώματος ανοιχτού κίτρινου και παράγεται στη Μακεδονία ,την Θεσσαλία , την Ξάνθη και τη Λέσβο.  

ΛΑΔΟΤΥΡΙ

 

Πρόκειται για παραδοσιακό ελληνικό τυρί  το οποίο παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη από πρόβειο γάλα ή και από μίγμα πρόβειο με κατσικίσιο. Ο χρόνος ωρίμανσης είναι τουλάχιστον τρεις μήνες. Το λαδοτύρι είναι γνωστό και ως "κεφαλάκι" λόγω του σχήματος  του .Το πλέον  βασικό χαρακτηριστικό του είναι η συντήρηση του σε λάδι και γι΄αυτό ονομάζεται και "λαδοτήρι". Έχει γεύση αλμυρή και σκληρή υφή. 

Κεφαλογραβιέρα

 

Θεωρείται από τα τυριά που κερδίζουν  καθημερινά όλο και περισσότερους καταναλωτές. Παράγεται  κυρίως  στις περιοχές  Δυτικής Μακεδονίας ,Ηπείρου. Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας από γάλα πρόβειο ή με τη προσθήκη και κατσικίσιου το οποίο προέρχεται από ζώα τα οποία εκτρέφονται σε συγκεκριμένες  περιοχές .Η εμφάνιση του τυριού είναι ξηρή και το χρώμα του υποκίτρινο. Επίσης έχει υφή σκληρή και ελαστική με πολλές τρύπες  με ευχάριστη αλμυρή γεύση. Ο συνολικός χρόνος ωρίμανσης δεν ξεπερνά τους τρεις  μήνες. 

ΜΑΝΟΥΡΙ
 

Το πιο παραδοσιακό  μαλακό τυρί που παρασκευάζεται από το τυρόγαλο, γάλα και κρέμα. Παρασκευάζεται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, και τη Θεσσαλία από τυρόγαλα πρόβειου και γίδινου γάλακτος η και μίγματος αυτών στο οποίο προστίθεται και κρέμα.    

Γραβιέρα
 

Είναι από τα τυριά που όσο παλιώνουν τόσο γίνονται καλύτερα. Υπάρχουν περιοχές που ο χρόνος ωρίμανσης φτάνει ακόμη και τους δώδεκα μήνες. Παράγεται από πρόβειο γάλα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στις περιοχές των Αγράφων, της Κρήτης , της Νάξου και της Τήνου. Στα δύο αυτά νησιά για την παρασκευή της γραβιέρας χρησιμοποιείται αγελαδινό γάλα.

Κοπανιστή

Είναι παραδοσιακό  μαλακό τυρί που παράγεται αποκλειστικά στα νησιά των Κυκλάδων από πρόβειο ,αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα ή από μίγματά τους. Η κοπανιστή έχει έντονα αλμυρή και πικάντική γεύση.

ΜΥΖΗΘΡΑ

Πρόκειται για μαλακό τυρί με υπόξινη γεύση, το οποίο παράγεται αποκλειστικά στην Κρήτη από πρόβειο η αιιγοπρόβειο γάλα. Έχει λίγα λιπαρά.

KATIKI
ΔΟΜΟΚΟΥ

Παραδοσιακό  τυροκομικό προϊόν το οποίο παράγεται στην περιοχή Δομοκού και  Ξυνιάδος της Φθιώτιδος .Είναι λευκό , ελαφρύ και αλοιφώδες το  οποίο παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.

ΣΦΕΛΑ

Είναι το "τυρί της φωτιάς". Παράγεται αποκλειστικά στη Νότια Πελοπόννησο .Μοιάζει με τη φέτα και έχει  πικάντική γεύση.

ANEBATO


Πρόκειται για κρεμώδες λευκό τυρί που   παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.

ΦΟΡΜΑΕΛΑ

Παραδοσιακό σκληρό τυρί που παράγεται στην Αράχοβα  Παρνασσού, με πικάντική γεύση. Καταναλώνεται  ως επιτραπέζιο η τηγανισμένο μετά από τρίμηνη ωρίμανση.

M
ΠΑΤΖΟΣ

Είναι σχετικά άπαχο τυρί σε άλμη, σκληρό που καταναλώνεται κυρίως ως σαγανάκι. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα.

ΓΑΛΟΤΥΡΙ

Πρόκειται για προϊόν που μοιάζει με γιαούρτι με υπόξινη γεύση.


ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα  .Ωριμάζει σε δύο μήνες μέσα σε πλεχτό καλάθι, γι΄αυτό και ονομάζεται "καλαθάκι".